Εθελοντισμός αγάπης... μετά μουσικής


Στο αμφιθέατρο διδάχθηκαν να δημιουργούν μελωδίες με απλά μέσα: χρησιμοποιώντας το σώμα και τα χέρια ως τύμπανα, παίζοντας ξυλόφωνο ή ακορντεόν. Έξω από αυτό, προπτυχιακoί φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών πετυχαίνουν κάτι πιο πολύπλοκο: προσεγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσω της μουσικής.
Στη μικρή αίθουσα του κέντρου απεξάρτησης «Θησέας» στην Καλλιθέα, μια ιδιόμορφη ορχήστρα μαθαίνει να συντονίζεται.
Οι μουσικοί κάθονται σε κύκλο. Μαζί, φοιτητές μουσικολογίας και ενήλικες ηλικίας 18 έως 30 ετών σε απεξάρτηση από τα ναρκωτικά μοιράζονται τα μουσικά όργανα και αρχίζουν να παίζουν.
Κάποιος κρατά έναν τζουρά. Άλλος ένα μεταλόφωνο. Ένας τρίτος πειραματίζεται με ένα ακορντεόν.
Τα μουσικά κομμάτια που δημιουργούν δεν ακολουθούν παρτιτούρες, ούτε απαιτούν μουσικές γνώσεις. Βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό και συχνά σε γνωστές μελωδίες: από το «Money» των Pink Floyd έως το «Ήταν μια φορά» του Ξυλούρη και το «Βενζινάδικο» της Πρωτοψάλτη.
Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη των μουσικών και γνωσιακών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σε απεξάρτηση και η ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, που μαζί οδηγούν στην αποκατάσταση της ταυτότητάς τους στην κοινωνία, λένε οι φοιτητές.
διαβάστε περισσότερα στο άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ