Συνέντευξη "FlyByWire" στο AntiRadio.gr1. Ας ξεκινήσουμε με μια παρουσίαση της ιστορίας της μπάντας, ποιοι την αποτελούν και πως προέκυψε το όνομα FLYBYWIRE…

Η ιδέα για τον σχηματισμό μιας ελληνόφωνης μπάντας με στοιχεία rap, alternative rock και nu metal προϋπήρχε απο το 2000. Οι 4 από τα 5 μέλη της μπάντας “Dj Technician (turntables, samples), ο Bill (drums) , ο Lo-Fi (bass guitar) και Phoenix (στίχους, vocals)” ειχαμε κάνει και τότε μια προσπάθεια να την υλοποιήσουμε άλλα για προσωπικούς λόγους το τότε γκρουπ εγκαταλείφθηκε. Η απόφαση για την δημιουργία των FlyΒyWire (FBYW) πάρθηκε μετά το καλοκαίρι του 2009 και ξεκινήσαμε οι πρώτοι 4 που προανέφερα, η σύνθεση μας μεγάλωσε και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 με την προσθήκη του G-Kid (guitar).
Όσο αφορά το όνομα μας FlyByWire. Το fly by wire είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιείται στην αεροπλοΐα. Αλλά για εμάς, μιας και είμαστε μια μπάντα που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, το "καλώδιο" είναι το μέσο για να βγει αυτό που κάνουμε προς τα έξω στον κόσμο, να πετάξει δηλαδή. Εξ ου και FlyByWire λοιπόν...


2. Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο επίσημο videoclip σας με τίτλο «X-isosi». Πείτε μας λίγα λόγια.

H «X-isosi» πέρα του πρώτου μας videoclip είναι και ίσως και συνθετικά από τα πρώτα κομμάτια που κατά την γνώμη μας καταφέρουμε να παντρέψουμε όλα τα στοιχεία όσο αναφορά την σύνθεση και τον ήχο που είχαμε εξ αρχής στο μυαλό μας για την μπάντα. Για αυτό και διαλέχτηκε και να γίνει το πρώτο μας video.
Σαν εμπειρία η όλη διαδικασία ήταν φοβερή όπως και η συνεργασία μας με την empty film και τον Δημήτρη Δελινικόλα που το υλοποίησαν. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, από το μέχρι τώρα feedback του κόσμου καθώς και από την υποστήριξη του MTV Greece.
Όσον αφορά τώρα το story του Video απεικονίζει έναν παππού καθώς αναπολεί την ζωή ως νέος κάπου στην δεκαετία του “40” και αναρωτιέται πλέον στο σήμερα "Τι έχει μείνει για μένα...;".
Μια ερώτηση που βασανίζει όλο και περισσότερους στις μέρες μας, και η απάντηση φαντάζει πιο δύσκολη και από την επίλυση μιας εξίσωσης (X-isosi).


3. Η κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής σας δουλειάς πότε αναμένεται;

Η κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής μας δουλειάς ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένετε μέχρι το τέλος του μήνα. Ο τίτλος του δίσκου θα είναι δίσκος θα είναι επίσης «X-isosi» και θα περιέχει 8 κομμάτια, intro, outro και κάποια interludes ανάμεσα τους. Επίσης να πω εκτός από τα cd θα τυπωθούν και κάποια συλλεκτικά βινύλια.


4. Το Nu Metal σας εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλο είδος μουσικής;

Το Nu Metal είναι ένα μουσικό είδος που άνθισε στην Αμερική και παγκοσμίως την δεκαετία του 90’ και τα βασικά του χαρακτηριστικά των μπαντών που θεωρηθήκαν ότι το αντιπροσώπευαν ήταν ο συνδυασμός σκληρού ήχου στην κιθάρα , POP δομής και πληθώρα επιρροών από πολλά μουσικά είδη συμπεριλαμβανομένου και του Metal. Αν το πάρουμε λοιπόν καθαρά βάση ορολογίας ναι όντως ίσως το είδος που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο αν και θεωρώ πως ένας πιο σύγχρονος όρος για την μουσική μας είναι το Rap Rock.


5. Πιστεύετε ότι το Νu Metal – Hip Hop έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Το μουσικό είδος που παίζουμε όπως και να ονομάζετε τελικά αυτό δεν έχει σκηνή στην Ελλάδα μιας και είμαστε η μόνη μπάντα που το αντιπροσωπεύει και ειδικά ελληνόφωνο στίχο, οπότε είναι λίγο νωρίς για να πω αν έχει μέλλον και τι μέλλον θα είναι αυτό αν και feedback μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλό.


6. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας στο άμεσο μέλλον;

Αυτό τον καιρό συμμετέχουμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό GBOB (Global Battle of the Bands) που διεξάγετε για πρώτη φορά και στην χώρα μας και μέχρι στιγμης τερματίσαμε στον ημιτελικό γύρο πρώτοι, ελπίζουμε να διακριθούμε και στον τελικό και να εκπρωσοπίσουμε την χώρα μας στον παγκοσμιο τελικό στην Αγγλία. Πέρα από αυτό ετοιμάζουμε ένα event για την παρουσίαση του δίσκου μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και μία mini tour σε επαρχία και Κύπρο.


7. Τι γνώμη έχετε για την Ελληνική Μουσική Σκηνή τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει «χάος» στο χώρο;

Αν και αυτή είναι μία ερώτηση που θα θέλαμε μια ολόκληρη συνέντευξη μόνο για να απαντήσω σε αυτό θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Ναι υπάρχει όντως χάος, ένα χάος που ξεκινάει από το την δεκαετία του 90’ και διογκώνετε σιγά σίγα μέχρι και στις μέρες μας με αποτέλεσμα σήμερα λόγο και τις κρίσης να επιδεινώνετε κι άλλο.
Τα έσοδα των δισκογραφικών έχουν πέσει με αποτέλεσμα να μην βοηθούν τον καλλιτέχνη όπως κάποτε, οι καλλιτέχνες ακόμα και μεγάλα ονόματα καταλήγουν να κάνουν ανεξάρτητες παραγωγές και επειδή ζούμε σε μια εποχή που η μουσική είναι αλληλένδετη με την τεχνολογία οι περισσότερες από αυτές είναι φτωχές και πρόχειρες. Στον ακροατή τελικά μέσω τον media φτάνουν μόνο εμπορικά hitάκια μηδαμινού στιχουργικού ή μουσικού ενδιαφέροντος κατά την προσωπική μου γνώμη και όχι κομμάτια με ψυχή που θα μείνουν.
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως η κρίση και γενικότερα η όλη κατάσταση έχει και τα θετικά της όσον αφορά την μουσική κατά την γνώμη μου. Γιατί ο κόσμος αναζητά πιο οικονομικούς τρόπους διασκέδασης από τα μπουζούκια με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να παρουσιάζουν μεγάλη άνθηση οι μουσικές σκηνές όπως είχαν στο παρελθόν οι μπουάτ. Μουσικές σκηνές που δίνουν ευκαιρία σε πιο μικρά ονόματα και νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την δουλεία τους.


8. Έχετε κοινό που σας αγαπάει και σας ακολουθεί παντού; Έχω ακούσει ότι όπου έχετε εμφανισθεί έχετε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Ναι είναι αλήθεια υπάρχει κόσμος που μας έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή και απ’ ότι έχει φανεί αυτός μεγαλώνει αριθμητικά μετά από κάθε μας εμφάνιση μιας και έως τώρα λόγο του ότι δεν είχαμε δισκογραφική οι ζωντανές εμφανίσεις ήταν και ο μοναδικός τρόπος του να προβάλουμε την δουλειά μας. Εξάλλου για κάθε καλλιτέχνη θεωρώ πως μια από τις μεγαλύτερες κινητήριες δύναμης για την δημιουργία είναι η αγάπη του κόσμου.


9. Παρακολουθείτε το ίντερνετ γενικότερα; Πιστεύετε ότι βοηθάει έναν καλλιτέχνη;

Το ίντερνετ στις μέρες είναι μεγάλο εργαλείο για κάθε καλλιτέχνη. Βοηθάει στο να βγει προς τα έξω η δουλειά μας στον κόσμο και στο να έχουμε άμεση επαφή με αυτόν όσον αφορά είτε τα νέα μας είτε αυτές είναι νέες δημιουργίες είτε ζωντανές εμφανίσεις.


10. Να περιμένουμε εκπλήξεις φέτος από εσάς;

Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα στο χρόνο ίσως κάνουμε και μία ακόμα δισκογραφική κυκλοφορία ενός EP με κάποια κομμάτια που δεν προλάβαμε να συμπεριλάβουμε στον δίσκο.
Και σαν νέο ραδιόφωνο δώστε μας μια ευχή και φυσικά και για τους αναγνώστες, φίλους, ακροατές και συνεργάτες μας

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, να σας ευχηθούμε σε σας και όλους τους συνεργάτες σας κάθε επιτυχία με τον νέο σταθμό και μια συμβουλή προς όλους τους αναγνώστες και ακροατές, μην μένετε στα όνειρα αγωνιστείτε και κυνηγήστε τα.


LINKS


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ VIDEO CLIP ΤΩΝ "FLYBYWIRE":

Επίσημη σελίδα | www.flybywire.gr