Συνέντευξη με τους Dilemma


Σωτήρης Τράγκας και Πόπη Νταλαχάνη. Δυο εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι με μεγάλη μουσική παιδεία που ένωσαν τις «δυνάμεις» τους και σχημάτισαν τους Dilemma, ένα από τα πλέον ανατρεπτικά σχήματα της ελληνικής ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.


Καταρχήν, καλωσορίσατε στον σταθμό μας! Μιλήστε μας λοιπόν γι’ αυτή την «μαγική» ένωση. Πως πρόεκυψαν οι Dilemma;

Ευχαριστούμε και εμείς για την φιλοξενία αλλά και για την επιθυμία σας να μάθετε και να μεταδώσετε πράγματα σχετικά με μας.  Το βασικό στοιχείο που μας ένωσε ήταν η διάθεση δύο ανθρώπων να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από τη μουσική. Όμως τρία πράγματα είναι που μας κράτησαν μέχρι σήμερα : η πειθαρχία, η υπομονή και η συνέπεια. Και τα τρία θεμελιώδη για μια οποιαδήποτε μουσική συνεργασία. Δίχως αυτά ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν.


Πόσο έχουν προχωρήσει, πόσο έχουν αλλάξει, αν θέλετε, οι Dilemma, μέσα στα 10 χρόνια της πορείας τους;

Φέτος συμπληρώσαμε ήδη 10 χρόνια που είμαστε μαζί. Κυκλοφορήσαμε μέσα στο 2012 το 2ο μας άλμπουμ, έχουμε δώσει πάρα πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και κάποιες στο εξωτερικό. Όλα αυτά μας έχουν μάθει πολύ καλά πώς να προστατεύουμε το έργο μας και τους εαυτούς μας, πώς να επιλέγουμε συνεργάτες και πάνω από όλα πώς να αποφεύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ανθρώπους και καταστάσεις που θέλουν να μας εκμεταλλευτούν, που δεν μας προσφέρουν τίποτα ή δεν μας σέβονται.


Συνδυάζετε τον ηλεκτρονικό ήχο με φυσικά όργανα μ’ έναν τρόπο μοναδικό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό;

Καθόλου εύκολο και μάλιστα αν αφήσεις τον ηλεκτρονικό ήχο να απλωθεί η σύνθεση εύκολα μπορεί να γίνει τετριμμένη και ανιαρή. Πάντως για μας ήταν κάτι που βγήκε πολύ “φυσικά” και πιστεύουμε ότι έχουμε κρατήσει σωστές ισορροπίες. Ίσως γιατί απ’ την αρχή ξέραμε τι θέλουμε να κάνουμε. Και αυτό διαφέρει πάρα πολύ από το να κάνεις ότι να’ ναι.


Η μουσική σας, που έχει αναφορές στην κλασσική, την τζαζ και την ανεξάρτητη ροκ σκηνή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δύσκολη» για το ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά έχετε καταξιωθεί ως ένα από τα πιο πρωτότυπα κι επιτυχημένα σχήματα στον μουσικό χώρο. 
Πως μεταφράζετε αυτή την επιτυχία;

Εμείς δεν γράφουμε μουσική για κάποιο συγκεκριμένο κοινό. Θα θέλαμε οι μουσικές μας και τραγούδια μας να φτιάξουν ιστορίες, εικόνες και τοπία στο μυαλό και την ψυχή του καθένα και της καθεμιάς.
Εν τούτοις είναι αλήθεια ότι κάθε μουσικό έργο τέχνης που ξεφεύγει από το αναμενόμενο και το προβλέψιμο είναι δύσκολο και ξενίζει. Προϋποθέτει παιδεία και πολιτισμό. Το επόμενο στάδιο είναι το αίσθημα της συγκίνησης. Αν δεν υπάρχει η στην μουσική τότε δεν υπάρχει τίποτα.  Όσο για την καταξίωση θα έλεγα ότι μάλλον σχετικά πρόσφατα κάποιος κόσμος έμαθε γι’ αυτό που κάνουμε. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε σχεδόν ποτέ τη στήριξη κανενός και δεν ανήκαμε ποτέ σε ομάδες και παρέες. Ξεκινήσαμε απ’ την αρχή σαν ντουέτο και αυτό ήταν μια καθαρά δικιά μας επιλογή. Θυμάμαι πως την περίοδο εκείνη κάποιοι και κάποιες που εμφανίζονται σήμερα σαν εμάς, είχαν από πίσω τους ολόκληρες ορχήστρες και φυσικά την ανάλογη προώθηση. Και θα ‘λεγα ότι δεν το κατηγορώ αυτό όμως τώρα εμφανίζονται να εκθειάζουν τα ακουστικά ή unplugged live με minimal χρήση μουσικών. Κάτι που γίνεται φυσικά απλά μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων.

Πιστεύουμε ότι η πραγματική καταξίωση είναι πως μας εκτιμά ένας κόσμος όχι μόνο σαν μουσικούς αλλά και σαν προσωπικότητες. Ίσως τελικά και αυτό να είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.


Ποιες είναι οι μουσικές και στιχουργικές επιρροές σας; Ποιες μπάντες ή καλλιτέχνες ξεχωρίζετε από την διεθνή σκηνή;

Έχουμε και λέμε:

Mozart, Beethoven, Heitor Villa Lobos, Brahms,

Miles Davis, Lester Young, Billy Holiday, Nina Simone, Frank Sinatra, Charlie Parker, John Coltrane, Chet Baker,

Leonard Cohen,

Beatles, Can, Magazine, Television, Radiohead, Massive Attack, P.J. Harvey, Tom Waits, Pink Floyd, Nick Cave, Johnny Cash...


Είναι λίγο τετριμμένη η ερώτηση, αλλά, προτιμάτε να βρίσκεστε στο studio ηχογραφώντας ή να κάνετε ζωντανές εμφανίσεις;

Ο μουσικός εφόσον το μπορεί όχι μόνο πρέπει αλλά επιβάλλεται να δίνει συναυλίες. Το studio από την άλλη είναι μια διαδικασία μοναχική αλλά τελείως απαραίτητη και αναγκαία για να γραφτεί το μουσικό έργο. Στην εποχή μας βέβαια το studio μπορεί πλέον και να βρίσκεται μέσα στο ίδιο σου το σπίτι και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ πιο άνετα και αρκετά πιο οικονομικά.


Το πρώτο σας album που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009 πηρέ πολύ καλές  κριτικές από τον τύπο. Το “Rise up” τείνει να το ξεπεράσει. Τι παραπάνω να περιμένουμε από σας στο μέλλον; Υπάρχει κάτι καινούργιο στα «σκαριά»;

Σύντομα θα ηχογραφήσουμε το 3ο μας άλμπουμ  και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει μέσα στο  2013. Στο μεταξύ θα προχωρήσουμε και στην επανακυκλοφορία των 2 προηγούμενων σε βινύλιο.


Ποιες οι επόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις των Dilemma;

Σημειώνουμε:
30.11.12 Jazz Art (Καλλισθένους 87, Πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα)
1.12.12 Cello (Μαρίνου Αντύπα & Στ. Καραγιώργη 2, Νέο Ηράκλειο)
8.12.12 Τα Παιδιά (Εθνικής Αντιστάσεως 66, Περιστέρι)
21.12.12 Vault ( Μελενίκου 26, Βοτανικός )

Όποια άλλη εμφάνιση προκύψει αλλά και για οτιδήποτε έχει σχέση με τους DILEMMA μπορείτε να ενημερώνεστε από τις παρακάτω επίσημες ηλεκτρονικές μας  διευθύνσεις:
www.thedilemmaband.gr
www.facebook.com/Dilemma.Greece
www.myspace.com/thedilemmaband


Τι άλλο σας γοητεύει πέρα από τη μουσική;

Άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και μεγάλη καρδιά.
Τα ταξίδια.
Ο έρωτας.
Τα παιδιά.
Το καλό φαγητό και το καλό κρασί.
Τα μαθηματικά.
Το σινεμά.
Το θέατρο.
Η λογοτεχνία.
Η ιστορία.
Η ποίηση.
Η προέλευση των λέξεων.
Πόλεις που αγαπάνε την τέχνη και έχουν πολιτισμένους και ευγενικούς ανθρώπους.


Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, κατά πόσο επηρεάζει τη δική σας δουλειά;

 Δεν ξέρουμε να υπάρχει καλλιτέχνης που να μην επηρεάζεται αυτός και η δουλειά του από καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω του. Εκτός και αν ζει σε έναν ελεφάντινο πύργο. Πρέπει όμως από την άλλη και να περιγράψει την εποχή του αλλά και να δώσει το όραμά του χωρίς να ξεπέσει σε εύκολα και χιλιοειπωμένα σλόγκαν.

Θα πρέπει να ξέρει ό κόσμος ότι οι καλλιτέχνες δυστυχώς ακόμα δεν είναι εκείνα τα όντα που έχουν  ανακαλύψει κάποια μυστική φόρμουλα ώστε να μπορούν να επιβιώνουν με κάποιο μαγικό τρόπο. Αρκετοί αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και μάλιστα σε εποχές που το έργο τους λεηλατείται ασύστολα.  


Σας ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση μας. Ο επίλογος δικός σας… θα θέλατε να δώσετε το δικό σας μήνυμα στους ακροατές μας;

Δίπλα σας μπορεί να γίνονται καταπληκτικά πράγματα. Αναζητήστε τα.