Συνέντευξη του Απόστολου Γουγουλάκη στο AntiRadio.gr


Συνέντευξη του Απόστολου Γουγουλάκη στο Νικόλα για το AntiRadio.gr


Καλώς όρισες Αποστόλη στον Anti-κόσμο μας...

Χαιρετώ τους Αντιραδιοφωνίτες και σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.


Πέρυσι, είδες φως και βγήκες...θα "ξαναβγείς" δισκογραφικά;

Ε τώρα που βγήκα λέω να κάτσω λίγο ακόμα. Μόνο που αυτή τη φορά θα πηγαίνω από τον Ίσκιο. Μόλις «έδωσα» σε ένα βαθμό και τον τίτλο του δίσκου! Το υλικό είναι έτοιμο και έχω βάλει πλάνο να μπούμε στο στούντιο αυτό το καλοκαίρι, να αρχίσει να χτίζεται ο δεύτερος δίσκος. Περιμένω το δεύτερο «παιδί» να αρχίσει να μεγαλώνει.


Εκπέμπεις μια ηρεμία...η ηρεμία οδηγεί στην έμπνευση ή και άσχημα συναισθήματα (θυμός, απογοήτευση) μπορεί να σε οδηγήσουν στο να γράψεις;

Η έμπνευση είναι περίεργο πράγμα. Σου χτυπάει την πόρτα εκεί που δεν το περιμένεις. Είναι απρόβλεπτη και αρχίζω να πιστεύω ότι είναι η επικοινωνία μας με κάτι μεγαλύτερο. «Η έμπνευση γεννιέται, όταν το τυχαίο αγγίζει το πάθος σου» όπως λέει ο Γαβριήλ Ντερζάβιν. Το τυχαίο βέβαια είναι κάτι το σχετικό. Όσον αφορά την ηρεμία, ξέρω ότι κάνει καλό στη ζωή...και μερικές φορές εκνευρίζει. Είναι πολλά τα συναισθήματα που σε φέρνουν κοντά στην έμπνευση και τόσα καθημερινά που απλά σπινθηρίζουν τα ερεθίσματά μας.


Χρησιμοποιείτε έντονα σαξόφωνο με την μπάντα σου...θα σε δούμε και με άλλα πνευστά ή άλλα διαφορετικά όργανα; Σου αρέσει να πειραματίζεσαι στη μουσική;

Ο πειραματισμός με βοηθάει εμένα να εξελίσσομαι αλλά και τον ίδιο τον ακροατή να παρακολουθεί μια πορεία. Η πορεία αυτή αποτυπώνει το χαρακτήρα μου, τις ανησυχίες μου, τους προβληματισμούς μου, το ποιος είμαι μουσικά αλλά και στην καθημερινότητά μου. Δεν μου αρέσει να μένω στάσιμος σαν άνθρωπος οπότε σίγουρα θα δείτε καινούργια πράγματα, νέους ήχους και νέους ανθρώπους.


Που θα σε δούμε το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι θα κάνω λίγες εμφανίσεις σε κάποια φεστιβάλ που έχω κλείσει. Αυτό, γιατί είμαι σε περίοδο ανακατατάξεων, προβών και φυσικά ηχογραφήσεων του νέου άλμπουμ. Έρχεται ένας δυνατός χειμώνας και αυτό θέλει κατάλληλη προετοιμασία.


Σκέφτηκες ποτέ να πας σε reality;

Έχω σκεφτεί, όταν όμως τα παρακολουθώ επιβεβαιώνονται οι λόγοι που δεν το έχω κάνει. Στημένες καταστάσεις, έλλειψη σεβασμού στις προσωπικότητες των συμμετεχόντων, όλα στο βωμό της τηλεθέασης. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, για αυτό και έχω διαλέξει διαφορετικό δρόμο να κάνω αυτό που αγαπώ. Υπάρχει αποδοχή, έχω κριθεί και κρίνομαι για αυτό που κάνω οπότε μόνο το βήμα της δημοσιότητας μπορώ να βρω σαν λόγο να συμμετέχω. Για αυτό και δεν αποκλείω το να πάω τελικά κάποια στιγμή. Ποτέ δεν ξέρεις.


Τελευταία, όλο και περισσότεροι μουσικοί δρουν ανεξάρτητα από δισκογραφικές εταιρείες...θεωρείς ότι λόγω της κοινωνικό-οικονομικής αναταραχής που βιώνουμε ο κόσμος άφησε στην άκρη το lifestyle και εστίασε περισσότερο στην ουσία;

Η ανάγκη μας οδήγησε εδώ και όταν η ανάγκη, και όχι η συνείδηση μας οδηγεί, μυαλό ποτέ δεν βάζουμε. Αν ακόμα είχαμε την οικονομική δυνατότητα θα κυνηγούσαμε το φαίνεσθαι ακόμα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ψάχναν την ουσία πριν την κρίση, είναι αυτοί οι ίδιοι που συνεχίζουν και τώρα να την αναζητούν. Λίγοι νομίζω «αλλαξοπίστησαν» και πλεον βαδίζουν σε δρόμο «αναμάρτητο». Αλλά ποιος είμαι εγώ να κρίνω; Και εγώ προσπαθώ να διορθώσω πολλά στραβά μου...σημασία έχει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι...

φωτογράφιση από Κώστας Σιόζος


Έχεις συμμετάσχει σε φεστιβάλ κομμάτων ή θεωρείς ότι χρησιμοποιούν τη μουσική ως εργαλείο για άλλους σκοπούς;

Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως ότι το πολιτικό σύστημα με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί δυστυχώς δεν μπορεί να φέρει λύσεις στις σύγχρονες κοινωνίες. Η εξουσία διαφθείρει τους ανθρώπους. Βέβαια δεν είναι τόσο απλές οι αναλύσεις και υπάρχουν πράγματα που δεν βλέπουμε ή λίγο αντιλαμβανόμαστε. Τα φεστιβάλ κομμάτων καταφέρνουν τις περισσότερες φορές να συνεχίζουν το χρησιμοθηρικό χαρακτήρα που έχουμε σαν κοινωνία. Θα ήθελα να κάνω τη μουσική μου με πολιτικό χαρακτήρα και όχι κομματικό για αυτό και αρνήθηκα και μια πρόταση που είχα φέτος.


Γράφεις τα δικά σου τραγούδια και επιμελείς από την αρχή ως το τέλος το δίσκο σου. Θα δεχόσουνα να βάλεις στο δίσκο σου τραγούδι άλλου;

Από τη στιγμή που ταιριάζει με την αισθητική μιας δουλειάς που κάνω γιατί όχι; Δεν το έχω επιδιώξει γιατί αυτή τη στιγμή έχω έτοιμα αρκετά δικά μου κομμάτια που θα ήθελα να τα βγάλω οπότε μελλοντικά ίσως να γίνει. Και ίσως βέβαια χρειαστεί, αν η έμπνευση που προαναφέραμε στερέψει!


Ποιες οι μουσικές σου επιρροές και τι έχεις να μας προτείνεις μουσικά;

Επηρεάζομαι από οτιδήποτε ταιριάζει στην αισθητική μου, από εγχώρια ή ξένη μουσική. Μικρός τα καλοκαίρια τριγυρνάγαμε στα πανηγύρια στο χωριό, ο ήχος του κλαρίνου είναι τόσο οικείος στα αυτιά μου. Μετά έμπλεξα με τη ροκ, αυτή με πήγε στη blues, από εκεί λίγο στη jazz και κάπου ήρθαν και τα ρεμπέτικα και όλο και άνοιγε το κεφάλι μου. Η μουσική δεν τελειώνει, υπάρχει καλή μουσική, υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν και όσο ψάχνεις θα ανακαλύπτεις αυτά τα διαμάντια που βρίσκονται γύρω μας. Όσον αφορά καινούργια πράγματα προτείνω να ακούσει κάποιος από τα δικά μας, Γιαν Βαν, Σεβίλογλου, Baildsa, Gravitysays_i και εξωτερικό Maalouf, Kamasi Washington, Kendrick Lamar, Lettuce. Προσπαθώ να προτείνω υλικό που δεν φτάνει συνήθως στα αυτιά μας και αξίζει να ακούσεις. Το μυαλό μας πρέπει να ανοίγει, πρέπει να το διευρύνουμε.


Πάτρα, Τρίκαλα ή Αθήνα;

Και Πάτρα και Τρίκαλα και Αθήνα και παντού θέλω να πάω τη μουσική. Αν με ρωτάς για τη διαμονή, αυτή εξαρτάται από τα θέλω και τις ανάγκες. Πράγματα ολοκληρώνονται οπότε όταν συμβαίνει αυτό οι νέοι στόχοι σε πάνε αλλού. Σε μεγαλύτερα ή μικρότερα μέρη δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι να είσαι χαρούμενος και δημιουργικός εκεί που βρίσκεσαι.


Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάκριση. Εις το επανιδείν!

Ηθικόν ακμαιότατον, καλή αντάμωση σε κάποιο live και καλό καλοκαίρι να έχουμε!