Συνέντευξη με τους "NORMA the band"


Καλησπέρα Θοδωρή καλώς σε βρήκα καλοτάξιδο το νέο cd single....

Καλησπέρα φίλε Γιάννη. Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου. Είναι σημαντικό που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σαν εσένα, έστω και λίγοι, που βοηθούν και αναδεικνύουν τις καινούριες δουλειές και όχι μόνο που κυκλοφορούν στην Ελληνική Ροκ σκηνή σε ομολογουμένως δύσκολους καιρούς για το μουσικό είδος που υπηρετούμε και αγαπάμε.

Πως είναι να είσαι σε ένα συγκρότημα από την επαρχία και τις όποιες δυσκολίες της στον χώρο της μουσικής μακριά από τις δύο μεγαλουπόλεις με τις πολλές επιλογές

Η επαρχία έχει τα καλά και τα κακά της..
Από τη μια έχει πιο πολύ χρόνο για δημιουργία, πιο στενή και φιλική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους και δει στα μέλη μιας μπάντας και πλέον, τουλάχιστον στα Γιάννενα, πολύ ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους στο χώρο της ηχογράφησης και της παραγωγής μουσικής με αρτιότατους και άκρως επαγγελματικούς χώρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως ο Πάνος Παπακώστας στα αγαπημένα Noisyland Recordings Studios (noisyland.gr), όπου ηχογραφήσαμε τις τελευταίες δουλειές μας.
Από την άλλη βέβαια, υπάρχει σοβαρή έλλειψη άρτιων και με χαρακτήρα συναυλιακών χώρων για την παρουσίαση ενός σωστού απ’ όλες τις απόψεις live για μια μπάντα με τις στοιχειώδεις τεχνικές απαιτήσεις και συνεπώς αντίστοιχα «εκπαιδευμένου» κοινού που θα μπορεί να εκτιμήσει και να στηρίξει τη σκηνή της πόλης και να διαδώσει τη μουσική της έξω από τα στενά της όρια.
Τέλος, αν και γίνονται - και θα συνεχίσουν να γίνονται - πολύ σοβαρές και επίπονες προσπάθειες από όλους μας, η δύσκολη οικονομική κατάσταση καθιστά αρκετά δύσκολη τη διοργάνωση συναυλιών στις «μεγαλουπόλεις» όπως είπες και συ, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, λόγω των αυξημένων εξόδων για τη μετακίνηση, τη διαφήμιση, τη διαμονή κλπ. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζουμε να «τρέχουμε» και να ταξιδεύουμε όποτε μας δοθεί η ευκαιρία!

Έχετε συνεργαστεί με τον Θάνο Ανεστόπουλο σε live του αλλά και στον δίσκο σας tempora o mores με το τραγούδι Αρνηθείς ...

Η συνεργασία μας αυτή με το Θάνο είναι ό,τι πιο σημαντικό και τιμητικό έχουν κάνει οι NORMA στη δεκαετή τους, πια, πορεία.. Μεγάλες και διδακτικές στιγμές, αξέχαστες και ανεπανάληπτες μνήμες.. Μια τεράστια παρακαταθήκη που κρατάμε για πάντα, με το μικρό παράπονο ότι δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε κάτι πιο όμορφο και μεγάλο, όπως σχεδιάζαμε μαζί με το Θάνο τον τελευταίο καιρό και με τη μεγάλη μας θλίψη για την απώλεια ενός καλού μας φίλου, συνεργάτη και Δασκάλου. Η επιρροή του Θάνου ήταν σίγουρα πολύ μεγάλη και στη μουσική μας αλλά και γενικότερα στην οπτική μας για τα πράγματα, κάτι που πιστεύω θα αποτυπωθεί και στις επόμενες δουλειές μας. Το τραγούδι «ΑΡΝΗΘΕΙΣ» (https://www.youtube.com/watch?v=z_usiYl8bUU) είναι αδιαμφισβήτητα η πιο μεγάλη στιγμή μας, μέχρι την επόμενη…Ποια είναι τα σχέδια του συγκροτήματος αυτόν τον χειμώνα;

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε κυκλοφορήσαμε το ολοκαίνουριο EP μας με τίτλο «ΑΣΜΑ ΙΙΙ / ΜΥΣΤΙΚΑ» (https://normatheband.bandcamp.com/album/ep-2016 | https://www.youtube.com/playlist?list=PLd4UL1LRQ2HjtJVlJybU7gK2y2iMgZB4S) που κλείνει τον κύκλο και ολοκληρώνει νοηματικά και θεματολογικά τον τελευταίο μας δίσκο «O TEMPORA, O MORES» και είναι αφιερωμένη στο Θάνο Ανεστόπουλο. Περιλαμβάνει δύο τραγούδια, το «ΑΣΜΑ ΙΙΙ», μια ολοκαίνουρια σύνθεσή μας, καθώς και το τραγούδι «ΜΥΣΤΙΚΑ», μια διασκευή στο γνωστό και αγαπημένο τραγούδι των DE FACTO «Όλης της γης τα μυστικά», προσαρμοσμένο στον χαρακτηριστικό ήχο της μπάντας. Την παραγωγή υπογράφουν οι NORMA και ο Πάνος Παπακώστας. Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από τον Πάνο Παπακώστα στα Noisyland Recordings Studios στα Γιάννενα. Το mastering έγινε από το Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweetspot Production Studio, στην Αθήνα. Το artwork επιμελήθηκε ο Διογένης Χαντζόπουλος (Gnome Creative).
Επίσης για το τραγούδι «ΑΣΜΑ ΙΙΙ» φτιάξαμε και κυκλοφορήσαμε στο Youtube ένα lyric video σε σκηνοθεσία Κώστα Μανταλιά (https://www.youtube.com/watch?v=JhpRwI6hUzM).
Το EP «ΑΣΜΑ ΙΙΙ / ΜΥΣΤΙΚΑ» κυκλοφορεί στους διαδικτυακούς ιστότοπους της μπάντας και είναι διαθέσιμο σε όλα τα διαδικτυακά δισκοπωλεία (itunes, spotify, cdbaby κλπ) από τη Noisyland Recordings.

Όσον αφορά στα lives, συνεχίζουμε τις καθιερωμένες συναυλίες μας στο ΚΑΦΩΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στη Θεσσαλονίκη, κάθε μήνα, μαζί με τους καλούς μας φίλους DE FACTO, και θα ακολουθήσουν κάποιες επιλεγμένες εμφανίσεις σε πόλεις της Ελλάδας.
Τέλος, στις 27 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα, σε έναν πανέμορφο χώρο, στο Θέατρο Έκφραση, θα διοργανώσουμε ένα επετειακό live για τα 10 χρόνια των NORMA με πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους, πολλές εκπλήξεις και μια ιδιαίτερη δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες.

normatheband.gr

normatheband.bandcamp.com

Facebook/NormaTheBand

Youtube/NormaTheBand

soundcloud.com/norma-the-band

normathebandgr@gmail.com

ΥΓ. JohnT. : Οι Norma the Band είναι ένα αγαπημένο συγκρότημα που του έχω ιδιαίτερη αδυναμία γιατί πέρα από τον ενδιαφέρον ήχο τους,
Είχαν την ατυχία να χάσουν ένα μέλος τους τον τραγουδιστή τους Γιώργο Κούτρα, έχουν συνεργαστεί με έναν άλλο φίλο τον Θάνο Ανεστόπουλο πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά παρά τις ατυχίες είναι ενεργοί και ζωντανοί στην σκηνή.
Είναι και από την επαρχία που αν και βρίσκουν τους δρόμους τους στα Ιωάννινα η απόσταση είναι ανασταλτικός παράγοντας να τους βλέπουμε στην Αθήνα πιο συχνά ένα μέρος με πολλά μουσικές σκηνές.
Τους εύχομαι καλοτάξιδο το «Άσμα ΙΙΙ/Μυστικά» και να συνεχίσουν έτσι με αγάπη για την μουσική καλή συνέχεια...

JohnT.