Συνέντευξη με τους "Salto Mortale"


Καλησπέρα παιδιά! Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεια σου Τάσο. Καταρχήν ευχαριστούμε  πολύ για τη συνέντευξη. Οι Salto Mortale υπάρχουν επίσημα από το 2013 και αποτελούνται από τους  Θανάση Αντωνόπουλο (φωνή,κιθάρα), Δημήτρη Μουργελά (μπάσο), Γιώργο Μαρκόπουλο (κιθάρα) και Γιώργο Φούρο (τύμπανα).  Μουσικά κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο του λεγόμενου ελληνόφωνου ροκ, χωρίς όμως να επιδιώκουμε να βάζουμε όρια και ταμπέλες στον ήχο μας.


Μιλήστε μας για την δισκογραφική σας πορεία μέχρι στιγμής.

Το Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας ep με τίτλο «Μία άλλη πραγματικότητα». Πρόκειται για μία ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη δουλειά που κόπηκε και σε CD, τα οποία πλέον έχουν εξαντληθεί. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε την κυκλοφορία ενός ακόμη ep -που θα είναι έτοιμο αρχές Οκτώβρη-σαν μια επιπλέον προσπάθεια προσδιορισμού του ήχου μας λίγο πριν αρχίσουμε να δουλεύουμε το full album. Το νέο ep θα περιέχει τα δύο singles («Η νύχτα που σώπασαν οι ποιητές» & «Παράθυρο στο χάος») που ήδη έχουν γίνει διαθέσιμα διαδικτυακά καθώς και ένα νέο κομμάτι που θα ονομάζεται πιθανότατα «Τα φαντάσματα πάντα επιστρέφουν».


Έχετε ανοίξει για μεγάλα ονόματα του χώρου.  Πώς ήταν αυτές οι εμπειρίες  και ποια η ανταπόκριση του κοινού στο υλικό σας; 

Είναι πολύ σημαντικό και όμορφο για μια μπάντα, ειδικά στο ξεκίνημά της, να συνυπάρχει συναυλιακά με καλλιτέχνες και συγκροτήματα που αγαπάει και φυσικά τα οφέλη είναι πολλά σε διάφορα επίπεδα. Πλέον όσο προχωράμε τα support δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ευχάριστες και στοχευμένες προσθήκες στο πρόγραμμα μας. Όσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού στο δικό μας υλικό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής και όσο η μπάντα «μεγαλώνει» παρατηρούμε πως στα live ακόμα και σαν opening act,  υπάρχουν όλο και περισσότερα άτομα που γνωρίζουν ήδη τη δουλειά μας.


Από εδώ και πέρα τι έχει το πρόγραμμα συναυλιακά; Τι άλλα σχέδια έχετε για το επόμενο διάστημα;

Συναυλιακά ετοιμαζόμαστε για ακόμη ένα όμορφο καλοκαίρι αν και ξεκινάμε λίγο πιο αργά φέτος. Θα πραγματοποιήσουμε μια μίνι περιοδεία σε όλη τη χώρα όπου θα παρουσιάσουμε κομμάτια και από τα 2 μας ep καθώς και μερικές αγαπημένες διασκευές. Αναλυτικά το μέχρι στιγμής πρόγραμμα περιλαμβάνει:
23/7@The land of the sheep festival, Αριδαία
29/7@Δάφνες, Αιγιαλεία
31/7@Alternative rock festival, Αταλάντη
13/8@Back to the river festival, Καλοχώρι Ιωαννίνων
17/8@Φεστιβάλ Ευρωστίνης Ευ Ζην, Δερβένι Κορινθίας
26/8@Voukolirock Festival, Ρακίτα Αχαΐας


Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Επηρεαζόμαστε από τα συναισθήματά μας, το πώς εξελίσσονται οι ζωές μας, παίρνουμε ερεθίσματα από όσα συμβαίνουν γύρω μας και όλα αυτά αφού τα «φιλτράρουμε» τα μετουσιώνουμε είτε σε μουσική είτε σε στίχους.


Ποιο είναι το «κορίτσι του βάλτου»;

Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία που σκαρφιστήκαμε θέλοντας να περάσουμε, αρκετά κεκαλυμμένα είναι η αλήθεια, κάποια κοινωνικά κυρίως μηνύματα και τη ζωντανέψαμε στο πρόσωπο του «Κοριτσιού του βάλτου». Δε θα επεκταθούμε περαιτέρω καθώς θα θέλαμε ο καθένας να βγάλει το δικό του συμπέρασμα από το τραγούδι.


«Παράθυρο στο χάος» το πιο πρόσφατο digital single σας και με studio clip μάλιστα. Έντονο το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…

Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι  αφιερωμένο σε όσους έπεσαν από χέρι φασίστα ή μπάτσου και περιγράφει επίσης  το πως αντιμετώπισαν τα κατευθυνόμενα μέσα «ενημέρωσης»  τα περιστατικά αυτά. Νιώθουμε έντονα την ανάγκη να αναφερθούμε σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και θεωρούμε πως αφού έχουμε το βήμα σαν μουσικοί είναι αναγκαίο να πάρουμε θέση και εμείς και να το κάνουμε με ακόμη πιο έντονο τρόπο απ’ ότι μέχρι τώρα.


Πως βλέπετε την ελληνόφωνη σκηνή σήμερα; Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι λείπει;

Εμπορικά και σε επίπεδο «δημοφιλίας» η ελληνόφωνη σκηνή πνέει τα λοίσθια. Συγκροτήματα νέα που το παλεύουν υπάρχουν αλλά ίσως λείπουν ακόμα οι μπάντες που θα κάνουν το «μπαμ» και θα ξαναφέρουν στο προσκήνιο τον ελληνόφωνο ήχο αντίστοιχα με το πώς πριν λίγα χρόνια Planet of Zeus, 1000Mods και Nightstalker έκαναν μόδα το stoner/heavy rock στην Ελλάδα.


Τι ακούτε αυτόν τον καιρό προσωπικά ο καθένας;

Ο καθένας έχει διαφορετικά ακούσματα που κυμαίνονται από το rock και την metal μέχρι funk και jazz. Ο πιο πρόσφατος δίσκος πάντως που «λιώσαμε» ομαδικώς ήταν το «Loyal to the pack» των Planet of Zeus.


Κλείστε την συνέντευξη με κάτι δικό σας.

Αφού σε ευχαριστήσουμε ξανά θα κλείσουμε με κάποιους στίχους από το κομμάτι μας «Η νύχτα που σώπασαν οι ποιητές».
«στο διάολο λοιπόν οι ποιητές
θα χτίσουμε εμείς κάτι δικό μας
θ'αρχίσουμε τραγούδι δίχως στίχο
θα τον γκρεμίσουμε μαζί αυτόν τον τοίχο»
Ας μην περιμένουμε κανέναν «μεσσία» να έρθει να μας σώσει. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και όλοι μαζί να χτίσουμε μια διαφορετική κοινωνία από αυτό το τερατούργημα που οι άνθρωποι δημιούργησαν στην πορεία των χρόνων.
Καλή συνέχεια σε όλους!